Składniki:
1 litr wody
1 seler naciowy
5 liści laurowych
400 g dyni (pół średniej wielkości dyni)
2 ziemniaki
2 marchewki
pieprz ziarnisty
sól
kilka listków pietruszki
50 ml mleczko kokosowe
Etap 1
Dobry bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Aby go przyrządzić należy zalać 1 litrem zimnej wody seler, liście laurowe, sól, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz marchewki i pietruszkę i gotować przez 1 godzinę pod przykryciem.
Etap 2
Gdy bulion będzie gotowy wyjmujemy wszystkie składniki poza marchewką, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane ziemniaki i gotujemy aż warzywa zmiękną.
Następnie odlewamy cały wywar do osobnego naczynia a ugotowaną dynię wraz z marchewkami i ziemniakami mielimy blenderem na gładką masę. Jeżeli powstała masa będzie bardzo gęsta proponuję dodać kilka łyżek bulionu. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe do lekko wystudzonego kremu i podgrzewamy na małym ogniu około 2 minut cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub z łyżką śmietany dla ozdoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz