tło

tło

niedziela, 17 listopada 2013

Pierniczki świąteczne

Składniki cz. 1:
- 4 kg mąki,
- 2 proszki do pieczenia,
- 6-7 przypraw do piernika,
- pół szklanki kakao,

Etap 1
Wszystko z części pierwszej wrzucić do miski i wymieszać.

Składniki cz. 2:
- 8 jaj,
- 1 kg margaryny Palmy (4 kostki),
- 500 g cukru,
Żółtka utrzeć z cukrem i rozpuszczoną margaryną.
Białka ubić i dodać do mąki z części pierwszej.

Składniki cz. 3:
- 1 kg cukru,
- 1 kg miodu,
- 1 litr mleka.
Składniki z części trzeciej rozpuścić i zagotować, ostudzić.

Dodać do mąki jaja i mleko z miodem, wymieszać i zagniatać, aż będzie od rąk odchodziło ciasto.

Korzenne przyprawy dodać do ciasta i goździki, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon i zagnieść.













Piec w 170 st.C 10-20 min w zależności od grubości i wielkości formowanych pierników.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz