Składniki:
- 1 kurczak (cały),
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 10 -15 cm pora,
- 5 liści laurowych,
- 5-8 ziarenek ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Etap 1
Do dużego garnka wrzucamy całego kurczaka, dodajemy obrane marchewki, orane pietruszki, obrany seler, por. Zalewamy całość wodą i wstawiamy na ogień.
Etap 2
Cebulę obieramy i przypalamy na ogniu (aż będzie czarna z wierzchu i wrzucamy do garnka, dosypujemy przyprawy i na małym ogniu gotujemy ok 3-5 godzin, w zależności od wielkości kurczaka.
Etap 3
Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa i kurczaka. Wtedy mamy czysty bulion, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz