tło

tło

sobota, 16 listopada 2013

Cebularze

Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 1 jajo,
- 80 g masła,

Składniki na nadzienie:
- 5 średnich cebul,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżka maku.

Etap 1 
Przygotowanie ciasta:

Drożdże utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę sól, masło (rozpuszczone temp pokojowa), jajo i rozczyn. Zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.

Etap 2
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić. Uformować kule i spłaszczyć je do pożądanego kształtu cebularzy.

Etap 3 
Obrane cebule przekroić na pół i ponownie na pół, następnie pokroić w paski. Cebulę podsmażyć na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodać sól i pieprz, następnie śmietanę i mak i zdjąć z gazu.
Tak przygotowane nadzienie nakładać na spłaszczone placki drożdżowe.
Powinno wyjść ok 9 sztuk w zależności od wielkości bułeczki.



Piec 10- 15 min w nagrzanym piekarniku do 175 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz