Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki,
- 150 g bardzo zimnego masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka wody zimnej (najlepiej z kostkami lodu),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 kg gruszek
Etap 1
Ciasto:
Wysypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, następnie dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i łączymy składniki ( ja robię to za pomocą ubijaczki do ziemniaków) i wlewamy powoli wodę aby uzyskać jednolitą masę. Ważne jest aby szybko to zrobić, żeby składniki były jak najbardziej zimne jak to możliwe. Ugniatamy do połączenia składników, mogą zostać kawałki masła wielkości 1 cm. Następnie pół ciasta rozwałkowujemy na okrąg o wielkości formy do tarty. Przyciskamy dokładnie do brzegów (mogą delikatnie wystawać, żeby później łatwo było je połączyć z nawierzchniową warstwą).
Etap 2
Nadzienie:
Gruszki (najlepiej klapsy- żółte i miękkie) dokładnie myjemy gruszki i kroimy je w półksiężyce i układamy z krąg na cieście, wypełniając całość aż delikatnie będą wystawać, wyżej niż wysokość formy. Następnie wałkujemy drugą część ciasta w okrąg i nakładamy na całość, łącząc brzegi. Na środku można zrobić delikatne nacięcie.
Pieczemy ok 35-45 min w 175 st C.
Ciasto zostawić do wystygnięcia, wtedy będzie się lepiej kroiło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz