Składniki na ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła.
- 6 żółtek w temp. pokojowej.
- dżem porzeczkowy, aroniowy lub powidła śliwkowe.
Etap 1
Wyrobić wszystkie składniki ze sobą. Zagnieść na jednolitą masę. następnie podzielić na dwie części.
Blachę o wymiarach ok 25x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie pół ciasta rozwałkować i nałożyć na blachę. Nałożyć warstwę dżemu, pokrywając dokładnie całe ciasto. Odstawić.
Etap 2
Składniki na bezę:
- 6 białek,
- 300 g cukru,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- płatki migdałowe.
Białka ubić na sztywną masę. Gdy białka będą ubite powoli dodawać cukier i dalej miksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Pół porcji wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Pianę na wierzchu można posypać płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. na ok 35-40 min. Gdy góra ciasta będzie się za mocno przypiekać, przykryć w piekarniku folią aluminiową.
Upiec jedną część następnie powtórzyć czynności gdy upiecze się pierwsze ciasto, rozwałkować ciasto, posmarować dżemem i nałożyć pianę. Upiec i wystudzić.
Etap 3
Masa kremowo- budyniowa:
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 5 łyżek cukru,
- aromat waniliowy i migdałowy,
- kostka masła.
lub
-2 budynie śmietankowe,
- kostka masła w temp. pokojowej,
- aromat waniliowy i migdałowy.
Gotujemy połowę mleka z cukrem. Żółtka miksujemy z mlekiem i mąką i aromatami. Do gotującego mleka wlewamy resztę składników zmiksowanych i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. zestawiamy z ognia. Studzimy.
Następnie ucieramy masło na puch, później dodajemy powoli masę budyniową cały czas miksując aż powstanie jednolity krem.
Etap 4
Po wystudzeniu upieczonych ciast na wierzch jednego, wykładamy krem i przykrywamy drugim ciastem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz