- 50 g masła,
- 20 g drożdży świeżych,
- 220 g wody (temp. 30 st. C),
- 3 1/2 szklanki maki,
- łyżeczka soli,
- 100 g cukru,
Do przełożenia:
- 200 g miękkiego masła.
Etap 1
Rozpuszczamy masło w rondelku. Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i 2 łyżki mąki i mieszamy na jednolitą masę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, z solą, cukrem, wyrośnięte drożdże i masło (ostudzone).
Ciasto wyrabiamy ręcznie aż połączą się wszystkie składniki, ciasto zacznie odchodzić od rąk. Ciasto stawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.
Etap 2
Ciasto uderzamy aby opadło i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Etap 3
Po wyjęciu z lodówki znów uderzamy aby opadło. Następnie wałkujemy w prostokąt ok 15x45 cm.na środku nakładamy połowę masła na 1/3 szerokości z odstępami od brzegu min 1 cm. Z prawej strony brzeg zakładamy na całość masła, następnie lewą stronę tak samo. Zagniatając brzegi poziome aby masło nie wypłynęło. Wałkujemy i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.
Etap 4
Uderzamy ciasto aby opadło i wałkujemy na prostokąt. Na środek znów nakładamy masło na 1/3 szerokości w odległości ok 1 cm od brzegu aby łatwiej zagnieść. Następnie brzeg jeden zakładamy jak wcześniej na całość rozłożonego masła, następnie drugi. Wałkujemy. I wstawiamy na godzinę godziny do lodówki.
Etap 5
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, po czym znów wałkujemy zakładając brzegi do środka jak poprzednio (teraz bez masła), znów wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.
Wyjmujemy z zamrażalnika i wałkujemy na prostokąt. Wycinamy trójkąty wielkości w zależności jak wielkie chcemy rogaliki. Mi wychodzi ok 15-20 sztuk średnich rogalików.
Piec w 200 st. C ok 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec ok 15 min.
Przy szerszym brzegu nakładać wzdłuż nadzienie.
Można piec je bez nadzienia, lub z marmoladą na słodko, albo z serem żółtym i szynką na wytrawnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz