Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 1/2 łyżki sody,
- 250 g sera białego w kostce, bądź serka z puszki np. President,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 jaja.
- dwie kostki smalcu, bądź pół litra oleju
Etap 1
Ciasto zagniatamy aż będzie jednolite, następnie rozwałkowujemy na stolnicy obficie sypiąc mąką żeby ciasto nie przywarło. Wycinamy szklanką kółka, następnie w wyciętym kółku wycinamy kieliszkiem drugie kółeczko.
Etap 2
W garnku dość dużym, rozpuszczamy smalec bądź wlewamy olej i na wolnym ogniu podgrzewamy. (Ten etap jest niezwykle istotny bo grzejąc tłuszcz na dużym ogniu może się on spalić, bądź nagrzać do zbyt dużej temperatury zbyt szybko wtedy smażone rzeczy będą się palić a nie usmażą się w środku) Następnie dla sprawdzenia czy tłuszcz dość dobrze się nagrzał wrzucamy jedno małe kółeczko (wycięte z kieliszka) gdy zaczną wokół pojawiać się bąbelki znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Wrzucamy oponki i gdy mają złocisty kolor przekręcamy je na drugą stronę. Złociste oponki wyjmujemy na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem lub serwetkami papierowymi aby tłuszcz z nich ociekł.
Po wystudzeniu możemy je obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz