- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka wrzącej wody,
-można dodać 20-30 g miękkiego masła (ale nie jest to konieczne)
Etap 1
Mąkę wsypujemy do miski, wsypujemy sól i wlewamy wrzącą wodę. Należy uważać, żeby się nie poparzyć. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą i gładką masę.
Ciasto rozwałkować i powycinać kółka.
Etap 2
Składniki na nadzienie:
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub słodkiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka musztardy.
Wszystkie składniki mieszamy. Na wycięte wcześniej kółka z ciasta nakładamy po małej łyżeczce mięsnego nadzienia i zginały ciasto i zaciskamy brzegi tworząc pierogi.
Etap 4
Gotujemy ok 2 litry wody i solimy ją Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi na ok 10-15 min. Powinny po wypłynięciu gotować się ok 10 min.
Podawać z zasmażką z cebulki lub ze skwarkami.
Na następny dzień można je odsmażyć na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz