tło

tło

sobota, 16 listopada 2013

Ciasto czekoladowe z masie maślanej

Składniki na ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki kakao,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa),
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 duże jaja,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej.

Składniki na masę maślaną

- 2 kostki masła temp. pokojowa, 
- 4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Składniki na ozdoby
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,


Etap 1 
Ciasto:
W mikserze wlewamy maślankę, jaja, olej, wanilię, i miksujemy na wolnych obrotach. W osobnej misce wsypujemy resztę składników suchych i mieszamy. Do miksera z mokrymi składnikami na wolnych obrotach dodajemy suche. Gdy wymiesza się całość, ciasto będzie dość gęste. Parzymy kawę rozpuszczalną z ok 4-5 łyżek kawy i 180 ml wrzątku. Zmniejszamy obroty i wlewamy kawę. Masa będzie bardzo rzadka.
Potrzebne będą dwie blachy o średnicy 16 cm.
Blachę smarujemy masłem i wysypujemy mąką i wylewamy ciasto.
Pieczemy 30-40 min w 180 st. C, do suchego patyczka.

Etap 2

Krem:
Ucieramy masło na puszystą masę, powoli dodając cukru pudru i wanilię. Ucierać aż masa będzie jednolita i kremowa. Po wystygnięciu ciasta smaruję ciasto powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnych pożeczek lub aronii po czym nakładamy krem.
Na całość nakładamy resztę kremu, i formujemy gładką powierzchnię.

Etap 3

Maziajki czekoladowe
Nastawiamy garnek z wodą wrzącą, nakładamy na nią miskę z czekoladą w kawałkach, aż się rozpuści. 
Na papier do pieczenia wylewamy maziajki z czekolady, mogą to być dowolne wzory np. motylki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz