tło

tło

sobota, 16 listopada 2013

Bułeczki maślane

Składniki:
- 570 g mąki (2 2/3 szklanki mąki pszennej),
- 10 g drożdży świeżych,
- 175 ml ciepłego mleka (niecała szklanka) + 25 g drożdży,
- 85 g masła temp. pokojowa bądź rozpuszczone,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jaja (temp. pokojowa),
- szczypta soli.

Etap 1
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:

25 drożdży skruszyć i utrzeć z cukrem, następnie dodać ciepłe mleko, i łyżkę mąki. Po dokładnym wymieszaniu odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wbić jaja, wsypać odrobinę soli, wlać rozczyn drożdżowy i dodać masło. Wyrabiać aż masa będzie jednolita. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.

Etap 2
Przygotowanie:
Ciasto oddzielać na porcje wielkości małych bułeczek. Posypać ręce mąką i porcję ciasta trzymając na jednej ręce drugą masować w kółka, powinny zrobić się jednolite i gładkie.
Blachę posypać mąką. Układać na blaszce na której będą pieczone. Powinno powstać ok 12 średnich bułeczek. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajem, wtedy nabiorą ładnego złocistego koloru.
W zależności czy chcemy bułeczki nadziewać dżemem lub powidłami należy małą łyżeczką nakładać i zaciskać do środka. Jeżeli chcemy nadziać je jogurtem, bądź serkiem homo lub bitą śmietaną należy to zrobić po upieczeniu.

Piec 10-15 min w nagrzanym piekarniku do 175 st. C.

Po wystudzeniu nadziewać bitą śmietaną bądź serkiem homo (osobiście uważam, że wtedy są najlepsze). Wciskać serek szprycą cukierniczą z długą końcówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz