Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 torebka ryżu białego
1 jajko
pieprz mielony
sól do smaku
główka kapusty białej
koncentrat pomidorowy
Etap 1
Pierwszym etapem jest przygotowanie nadzienia do gołąbków. Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Gdy ryż ostygnie wkładamy do miski mięso mielone, ugotowany ryż, jajko, sól i pieprz. Mieszamy aż do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
Etap 2
Do dużego saganka wkładamy główkę kapusty i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie aż będzie miękka (około 40 minut). Należy co jakiś czas sprawdzić czy kapusta jest już gotowa co możemy uczynić próbując odkroić liście od głąba. Gdy udaje się odkroić delikatnie to znaczy, że kapusta jest gotowa i należy poczekać aż ostygnie. Gdy już będzie chłodna odkrawamy kolejno po liściu a następnie odcinamy delikatnie grubszy trzon każdego liścia żeby łatwiej chciały się zawinąć.
Etap 3
Na środku każdego liścia nakładamy troszkę farszu i zawijamy najpierw od dołu, potem od lewej i prawej strony i dalej do góry. Należy farsz próbować zwinąć jak najściślej żeby gołąbek się dobrze trzymał.
Gdy już zawiniemy wszystkie gołąbki na dnie saganka układamy kilka liści kapusty, mogą być mniejsze, a na nie kolejno gołąbki. Następnie zalewamy wodą na wysokość gołąbków, posypujemy vegetą i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną (około 40-45 minut). Jak już będziemy pewni, że gołąbki są miękkie zalewamy koncentratem pomidorowym, posypujemy delikatnie vegetą i gotujemy jeszcze przez parę minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz