-1 kg brukselki,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki masła,
- ok 6-8 ziemniaków,
- 1 szklanka wody,
- przyprawa warzywko,
- 10-12 udek kurczaka.
Etap 1
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebule drobno pokrojone, na złoto.
Etap 2
Ziemniaki obieramy, następnie kroimy w plastry. Wrzucamy ziemniaki na patelnię, następnie dorzucamy brukselkę i dolewamy wody (ok 1 szklanki) i dusimy 15 min, posypujemy warzywkiem do smaku.
Na patelni z cebulą wrzucamy udka i podsmażamy.
Etap 3
Smarujemy naczynie żaroodporne masłem. Następnie wrzucamy podsmażone ziemniaki i brukselkę na dno naczynia. Na ziemniaki kładziemy udka, posypujemy solą i pieprzem. Na koniec delikatnie wszystko posypujemy wszystko cieniutko warstwą bułki tartej, na udka kładę po kawałeczku masła i pieczemy 45 min w 180 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz