- 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 duże jaja (temp. pokojowa),
- 1 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżka sody,
- czerwony barwnik
Krem:
- 1 opakowanie serka w wiaderku (np. President)
- 1 bardzo miękkie masło,
- 2 łyżeczki wanilii
- 1 szklanka cukru pudru
Etap 1
Ciasto:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sól. W mikserze oddzielnie mieszamy składniki mokre: jaja, maślankę, olej, wanilię. Po dokładnym wymieszaniu powoli do mokrych wsypujemy suche powoli miksując. Gdy ciasto będzie jednolite, do małej miseczki wlewamy łyżkę octu i wsypujemy sodę- powinno zacząć się pienić i należy szybko mieszając wlać do całości ciasta. Następnie dodać barwnik.
Przygotowane trzy tortownice 16 cm, lub dwie 24 cm wysmarowane masłem i posypane mąką zalewamy czerwonym ciastem.
Pieczemy 180 st. C. 30 min
Gdy ciasto się upiecze mogą powstać delikatne górki nad ciastem, którą ścinamy i wyskrobujemy łyżeczką czerwone ciasto (do późniejszej ozdoby.
Etap 2
Krem:
Masło w mikserze ucieramy na puszystą masę. Po utarciu powoli dodajemy cukier puder i wanilię. Gdy masa będzie jednolita i puchata, dodajemy po łyżce serka. Masa powinna być biała i puszysta.
Po wystygnięciu nakładamy na jeden płat krem i przykrywamy ciastem. Całość pokrywamy kremem.
Na wierzch sypiemy grubo czerwonymi okruchami, lub obsypujemy całość.
Ja czasami najpierw powlekam lukrem plastycznym dopiero obsypuje okruchami, ale ta wersja jest dużo słodsza, ponieważ lukier tworzy słodką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz