tło

tło

niedziela, 17 listopada 2013

Racuchy- placki ziemiaczane

Składniki:
- 8-10 sztuk ziemniaków,
- 1-2 łyżki mąki,
- 1 średnia cebula,
- 1 jajo (dla wegan bez)
- sól, pieprz, szczypta cukru, ewentualnie paprykę ostrą lub słodką do smaku.

Etap 1
Ziemniaki obieramy, i ścieramy na tarce bądź na maszynce z wkładem o okrągłych oczkach. Cebulę również obieramy i ścieramy jak ziemniaki. Następnie dodajemy mąkę, sól, pieprz i jajo.


Etap 2
Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto- brązowy kolor- wtedy będą chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku.

Podajemy same, bądź posypane cukrem lub z dżemem, albo ketchupem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz