- 100 g masła (temp pokojowa),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 1/2 szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 puszka ananasa,
- parę wydrylowanych wisienek.
- 100 ml soku z ananasa,
- 30 ml soku z cytryny lub pomarańczy (świeżo wyciśniętego),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Etap 1
Ucieramy masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny i wanilię.
Etap 2
Nacieramy formę masłem lub łyżką oliwy i obsypujemy mąką. Następnie na dno formy sypiemy 3 łyżki cukru i układamy ananasa. W środki ananasa wkładamy wisienki.
Etap 3
Na ananasy kładziemy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-35 min w 170 st C. Do suchego patyczka.
Następnie po wyjęciu czekamy pół godziny lub godziny. Odwracamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz