Składniki:
0,5 cukinii średniej wielkości
2 cebula
1 torebka kaszy gryczanej prażonej
1 główka kapusty białej
1 łyżka oleju z oliwek
4-5 pokrojonych pomidorów suszonych (opcjonalnie)
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz
sól i pieprz
Etap 1
Przygotowanie farszu należy rozpocząć od obrania cukinii i pokrojenia w kosteczkę. Cebule siekamy a kaszę gryczaną gotujemy z dodatkiem soli.
Etap 2
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cukinię, suszone pomidory oraz cebulkę. Posypujemy solą i papryką słodką. Smażymy na małym ogniu około 10 minut po czym dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną.
Wystudzony farsz układamy na (ugotowane wcześniej) liście kapusty i dokładnie zawijamy. Zawinięte gołąbki układamy w saganku, zalewamy wodą, posypujemy solą i pieprzem i gotujemy około 3o minut na małym ogniu. Gdy gołąbki będą już miękkie można wedle gustu zalać gołąbki koncentratem pomidorowym lub innym sosem np. pieczarkowym i pogotować jeszcze parę minut żeby przeszły smakiem.
Wystudzony farsz układamy na (ugotowane wcześniej) liście kapusty i dokładnie zawijamy. Zawinięte gołąbki układamy w saganku, zalewamy wodą, posypujemy solą i pieprzem i gotujemy około 3o minut na małym ogniu. Gdy gołąbki będą już miękkie można wedle gustu zalać gołąbki koncentratem pomidorowym lub innym sosem np. pieczarkowym i pogotować jeszcze parę minut żeby przeszły smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz