Jest to bardzo łatwy, tani i szybki pomysł na śniadanie, bądź kolację w starym stylu.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 50 g świeżych drożdży,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 300 ml ciepłego mleka.
Etap 1
Drożdże ucieramy z cukrem aż się rozpuszczą, następnie dodajemy ciepłe mleko i 3 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min.
Etap 2
Do miski wsypujemy mąkę, jajo, sól i rozczyn drożdżowy i zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Następnie bierzemy łyżkę i szklankę wody i zanurzamy w niej łyżkę, i nabieramy porcję ciasta i nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy po obu stronach na złocisto- brązowy kolor.
Można podawać z dżemem lub posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz