tło

tło

niedziela, 17 listopada 2013

Pępuchy drożdzowe mojej babuni

Jest to bardzo łatwy, tani i szybki pomysł na śniadanie, bądź kolację w starym stylu.

Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 50 g świeżych drożdży,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 300 ml ciepłego  mleka.

Etap 1 
Drożdże ucieramy z cukrem aż się rozpuszczą, następnie dodajemy ciepłe mleko i 3 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min.

Etap 2
Do miski wsypujemy mąkę, jajo, sól i rozczyn drożdżowy i zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Następnie bierzemy łyżkę i szklankę wody i zanurzamy w niej łyżkę, i nabieramy porcję ciasta i nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy po obu stronach na złocisto- brązowy kolor.

Można podawać z dżemem lub posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz