- 3 1/2 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 70 g margaryny.
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 40 g drożdży,
- 300 g wiśni lub czereśni.
Lukier:
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki wody.
Etap 1
Ciasto drożdżowe:
Drożdże zasypujemy 4 łyżkami cukru i mieszamy, następnie dodajemy ciepłe mleko,3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Etap 2
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jaja, wlać rozczyn i resztę cukru. Wyrabiać. Masło rozpuścić i gdy ostygnie, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Następnie odstawić do wyrośnięcia.
Etap 3
Lukier:
Składniki połączyć, utrzeć na gładką masę.
Etap 4
Wiśnie umyć i wydrylować, osuszyć. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem formy (posypać mąką), odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć na nim owoce.
Piec ok 35-40 min w temp. 170 st C.
Ostudzić i polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz