tło

tło

środa, 20 listopada 2013

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Składniki na ciasto:
- 3 1/2 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 70 g margaryny.
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 40 g drożdży,
- 300 g wiśni lub czereśni.

Lukier:
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki wody.

Etap 1 
Ciasto drożdżowe:
Drożdże zasypujemy 4 łyżkami cukru i mieszamy, następnie dodajemy ciepłe mleko,3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Etap 2 
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jaja, wlać rozczyn i resztę cukru. Wyrabiać. Masło rozpuścić i gdy ostygnie, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Następnie odstawić do wyrośnięcia.


Etap 3 
Lukier:
Składniki połączyć, utrzeć na gładką masę.

Etap 4 
Wiśnie umyć i wydrylować, osuszyć. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem formy (posypać mąką), odstawić na 15 min do wyrośnięcia.


Następnie wyłożyć na nim owoce.


Piec ok 35-40 min w temp. 170 st C.


Ostudzić i polać lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz