tło

tło

środa, 20 listopada 2013

Makaron tagiatelle z pesto, kurczakiem i szuszonymi pomidorami

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
sól
1 słoiczek pomidorków suszonych
1 pierś z kurczaka
zielone oliwki
20 gram słonecznika łuskanego
łyżeczka oleju z oliwek
sól i pieprz do smaku

Etap 1 - przygotowanie makaronu

Przygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste i szybkie. Przesiewamy mąkę z solą i dodajemy jajka. Ugniatamy na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy ma długie paski szerokości około 2cm.  Do gotującej się wody wsypuję małą łyżeczkę soli, wrzucamy makaron i gotujemy około 4-5 minut. Po tym czasie makaron hartujemy pod zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.



Etap 2

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut na małym ogniu. Cały czas podgrzewając dodajemy pokrojone suszone pomidory. Po krótkim czasie dodajemy przestudzony makaron i słonecznik prażony. Mieszamy ze składnikami znajdującymi się na patelni i dodajemy 4 łyżki pesto i na małym ogniu podgrzewamy około 2-3 minut cały czas delikatnie mieszamy.




Etap 3

Nakładamy porcje na talerze i dodajemy kilka oliwek do ozdoby i podkreślenia smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz