tło

tło

poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasto drożdżowe z dynią (wegańskie)

Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 80 g cukru,
- 30 g drożdży,
- 100 ml ciepłego mleka sojowego (albo ciepłej wody),
- 4-5 łyżek dyni,
- 5 łyżek oleju.


Etap 1 
Drożdże zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż się rozpuszczą, następnie dodajemy ciepłe mleko lub wodę i łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.


Etap 2
Wsypujemy wszystkie składniki razem do miksera z łopatką i miksujemy 5 min aż składniki się połączą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ciasto będzie lepkie i mokre.

Etap 3
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia  ok 20x10 cm.
I zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Na wierzch układamy jabłko w kawałkach lub gruszkę.




 Pieczemy w 170 st C ok 30- 35 min



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz