Składniki:
- 500 g mąki,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 125 ml wody,
- 75 g masła,
- 75 g cukru,
- 1 jajo,
- 30 g drożdży,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy.
Kruszonka:
- 100 g masła,
- 50 g cukru,
- 50 g mąki.
Etap 1
Drożdże wsypujemy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru aż się rozpuszczą. Następnie wlewamy ciepłe mleko i dodajemy 3 łyżki mąki. Gdy masa będzie jednolita zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
Etap 2
Mąkę, cukier i cukier waniliowy, wodę, jajo, sól wsypujemy do miski wlewamy zaczyn drożdżowy i zagniatamy.
Masło rozpuszczamy i po zagnieceniu ciasta wlewamy ciepłe rozpuszczone masło i dalej zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Etap 3
Ciasto dzielimy na 6 części i pleciemy warkocz z chałki.
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajem.
Pieczemy w 170 st 35-40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz