tło

tło

poniedziałek, 25 listopada 2013

Tort warzywny

Składniki:
Placki naleśnikowe
2 szklanki mąki
200 ml mleka
1 jajko
szczypta soli i cukru
papryka słodka
łyżeczka oliwy z oliwek

Farsz:
2 puszki pomidorów całych
1 opakowanie szpinaku
1 duży por
0,5 kg marchewek
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
zioła prowansalskie 
oliwa z oliwek

Etap 1
Wrzucamy do miski składniki na placki naleśnikowe i miksujemy na gładką masę. Nagrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i smażymy cienkie naleśniki aby każdy był delikatnie przyrumieniony.

Etap 2
Nadzienie pomidorowe:
Do rondelka wrzucamy posiekany ząbek czosnku i odrobinę oliwy z oliwek. Gdy czosnek się już zarumieni wkładamy dwie puszki pomidorów i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Proponuję nie gotować za długo żeby nie zrobił się z tego sos pomidorowy a żeby kawałki pomidorów były wyczuwalne. Dodajemy troszkę ziół. Zostawiamy do ostygnięcia.


Nadzienie z pora:
Kroimy pora na krążki grubości 0,2-0,3 mm i wrzucamy do na patelnię z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Dosypujemy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.


Nadzienie szpinakowe:
Liście szpinaku myjemy pod zimną wodą. Na patelnię wrzucamy posiekany ząbek czosnku i gdy się lekko zarumieni wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem kilka minut. Pod koniec dodajemy 2 łyżki śmietanki, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Nadzienie marchewkowe:
Marchewki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do rondelka wrzucamy odrobinę oliwy z oliwek i do tego dokładamy marchewkę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Można opcjonalnie marchew pokroić na cienkie plasterki i podobnie dusić w rondelku na małym ogniu.


Etap 3
Na dno naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy odrobinę oliwy i na to kładziemy obok siebie dwa placki. Na placki nakładamy nadzienie porowe, znów placki i nadzienie marchewkowe, ponownie placki i nadzienie szpinakowe i na górę nadzienie pomidorowe i na samym wierzchu znów placki. Na wierzch posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy około 20 minut w piekarniku.

Proponuję układać placki z nadzieniem przed samym zapiekaniem ponieważ naleśniki mogą przesiąknąć nadzieniem i nie będą już takie smaczne.


Warstwy nadzienia można oczywiście układać w dowolnej kolejności.
Ser na górze można zastąpić sosem beszamelowym lub na samej górze ułożyć po prostu nadzienie porowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz