- 5 dużych jaj,
- 2 łyżeczki wanilii,
- 2 szklanki mąki,
- 350 g cukru (1 3/4 szklanki),
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 125 g masła (zagotować),
- 180 ml mleka ( zagotować z masłem i rozpuścić, przestudzić).
Składniki na krem:
- 250 g masła o temp. pokojowej,
- 1 szklana cukru pudru,
- 1 łyżeczka wanilii,
- 1 łyżka kakao,
- 1 czekolada gorzka (rozpuszczamy na parze).
Polewa czekoladowa:
- 1 gorzka czekolada,
- 100 ml śmietany 18%.
Etap 1
Ciasto:
Miksujemy białka na sztywno, dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na końcu dolewamy masło z mlekiem ostudzone.
Smarujemy dwie blachy (o wymiarach 16 cm) masłem i obsypujemy mąką, wlewamy ciasto i pieczemy ok 35-45 min w temp 170 st C. Do suchego patyczka.
Etap 2
Krem:
Miksujemy masło na puszystą masę i dodajemy powoli cukier puder i wanilię. Gdy masa będzie jednolita i puszysta dodajemy roztopioną czekoladę (wystudzoną) i kakao. Miksujemy na jednolitą masę.
Etap 3
Gdy ciasto wystygnie smarujemy jedną część kremem, następnie kładziemy na nią druga część i ponownie nakładamy krem na całość. Gładzimy krem aby ładnie wyglądał. Wkładamy do lodówki aż masa zastygnie. Następnie gotujemy wodę w garnku i w misce na parze rozpuszczamy czekoladę. W drugim garnku podgrzewamy śmietanę aż się zagotuje, i zestawiamy z ognia. Wlewamy gorącą śmietanę do czekolady i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie jak ostygnie polewamy tort. I wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz