Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
125 g margaryny
1 jajko
150 g łososia wędzonego
4-5 pomidorów
2 ząbki czosnku
125 g sera mozzarella
100 ml śmietany 18%
Etap 1 - przygotowanie tarty
Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki, dodajemy sól oraz schłodzoną margarynę. Rozcieramy ciasto w rękach a następnie dodajemy jajko. Ugniatamy na gładką masę. Następnie ciasto należy owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20-30 minut. Gdy ciasto się już schłodzi rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm i delikatnie nakładamy na formę do tarty. Powinno się użyć do tego wałka owijając ciasto wokół niego. To bardzo ułatwia cały proces. Tatrę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na 10 minut na 150°. Wyjmujemy tartę z piekarnika i czekamy aż się schłodzi.
Etap 2
Na rozgrzaną patelnię wkładamy posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pokrojone pomidory wcześniej obrane ze skórki. Lekko solimy i smażymy około 5 minut.
Etap 3
Na tartę kładziemy łososia, pomidory oraz pokrojony w cienkie plasterki ser mozzarella. Ja polałam dodatkowo 100ml śmietany 18%. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut.
.jpg)
.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz