- 125 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 jaja,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 1/4 szklanki mąki
Etap 1
Składniki na ciasto:
Miksujemy masło na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder. Gdy składniki się połączą dodajemy 2 jaja i ekstrakt z wanilii i sól, następnie wlewamy mleko i wsypujemy mąkę.Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie smarujemy blachę do babeczek pędzelkiem nasączonym olejem i wkładamy papierowe papilotki. Porcje babeczek odmierzamy łyżką do lodów.
Pieczemy 20-23 min w 180 st.C.
Etap 2
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 100 ml śmietany 30%.
Nastawiamy garnek z wodą wrzącą, nakładamy na nią miskę z czekoladą w kawałkach, aż się rozpuści. W drugim garnku podgrzewamy śmietanę aż zacznie wrzeć, zestawiamy z ognia i wlewamy do czekolady cały czas mieszając aż połączą się składniki.
Babeczki ewentualnie można ozdobić bitą śmietaną. Śmietanę 36% ubić mikserem następnie szprycą nakładać w ozdobny sposób. Ja jeszcze je później posypałam cukrowymi ozdobami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz