tło

tło

poniedziałek, 25 listopada 2013

Strucla z wiśniami (wegańska)

Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 80 g cukru,
- 30 g drożdży,
- 100 ml ciepłego mleka sojowego (albo ciepłej wody),
- 4-5 łyżek dyni,
- 5 łyżek oleju.


Etap 1 
Drożdże zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż się rozpuszczą, następnie dodajemy ciepłe mleko lub wodę i łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.


Etap 2
Wsypujemy wszystkie składniki razem do miksera z łopatką i miksujemy 5 min aż składniki się połączą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Ciasto będzie lepkie i mokre.


Etap 3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany mąką. Wałkujemy na prostokąt i wykładamy na ciasto owoce.







Rolujemy powoli zagniatając brzegi aby sok i owoce nie wyleciały.
Przygotowujemy blachę ok 25x 10 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Zrolowane ciasto wkładamy do blachy i odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia.








Wkładamy do pieca nagrzanego do 160 st C na 35-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz