tło

tło

niedziela, 17 listopada 2013

Szarlotka puszysta ( z bezą)

Składniki na ciasto:
- 4 1/4 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 200 g masła,
- 1 cukier waniliowy bądź łyżeczka ekstraktu waniliowego ,
- 2 całe jaja,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki śmietany 12% lub 18%,
- 1/4 łyżeczki soli.

Składniki na nadzienie:
- ok 2,5 kg jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,

Składniki na bezę:

- 6 białek,
- 1 szklanka cukru pudru, 
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego.
Etap 1
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy, jaja, żółtka, śmietanę, sól i masło. Wszystko kroić nożem, aż do powstania w miarę jednolitej masy. Później szybko zagniatać ręcznie.

Etap 2
Ubić białka w mikserze na sztywną masę. Po ubiciu powoli wsypywać cukier puder aż połączą się składniki, później powoli wsypywać budynie.
Jabłka obrać, i pokroić w kawałki. 

Etap 3
Na blachę o wymiarach ok 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pół ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Następnie nałożyć masę białkową. Jabłka opruszyć mąką cukrem waniliowym i cukrem, następnie na białka powciskać jabłka. Drugie pół ciasta pokruszyć na wierzch w dowolny sposób.

Piec 35-45 min w 175 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz