tło

tło

sobota, 16 listopada 2013

Ciasteczka maślane

Składniki:
- 250 g masła (temp. pokojowa),
- 200 g cukru (1 szklanka),
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cały cukier waniliowy,
- 400 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Etap 1
W mikserze ucieramy masło, później dodajemy cukier i dalej ucieramy, dodajemy cukier waniliowy, jajo i proszek do pieczenia. Zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę.

Etap 2
Wstawiamy miskę do lodówki na godzinę. Po godzinie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok pół centymetra. Ciasto może być dość lepiące, należy więc solidnie podsypywać mąką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, to ciasta nie przywrą. Wycinać dowolne kształty i układać na blaszce do pieczenia.


Piec 15-20 min na złoty kolor w 150 st. C.


Dekoracja:
Można ciastka polukrować dla ozdobienia. 

Składniki na lukier:
- pół szklanki soku z pomarańczy lub cytryny,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 1 białko,
- zapach np. migdałowy lub śmietankowy. 


Wszystkie składniki ucierać aż powstanie biała jednolita masa. W takiej formie lukrować powoli ciasteczka, bądź dodać barwnik. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz