tło

tło

sobota, 16 listopada 2013

Strucla z wiśniami

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej (500g),
- 20g drożdży świeżych,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 jajo (temperatura pokojowa),
- 1 żółtko,
- 3 łyżki masła (rozpuszczone).

Nadzienie:
- wydrylowane wiśnie (1 1/2 szklanki), w przypadku konfitur
 lub 500 g świeżych wiśni z 1 szklanką cukru,

Etap 1
Ciasto drożdżowe:
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem (2 łyżki), ucieramy łyżką, gdy się rozpuszczą dodajemy ciepłe mleko (temperatura ok 20 st C), i łyżkę mąki, mieszamy aż będzie jednolity płyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy rozczyn drożdżowy, jajo, żółtko utarte z cukrem, następnie wyrabiamy ręcznie. Gdy powstanie jednolite ciasto,wlewamy roztopione wcześniej masło (aby nie było za gorące). Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od rąk (ok 5 min). Później przykrywamy ściereczką, i stawiamy do wyrośnięcia najlepiej w ciepłym miejscu. 

Etap 2
Nadzienie z wiśni:
Wiśnie wydrylowane odsączamy, wsypujemy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy aż sok częściowo zgęstnieje. 

Etap 3
Strucla z wiśniami:
Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt. 


Nakładamy wiśnie i rolujemy. 




Przekładamy roladę do natłuszczonej formy, bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. 

Pieczemy 40 min w temp. 170 st.C, w połowie czasu można zmniejszyć temperaturę do 150 st.C.



Gdy ciasto się upiecze można je posypać cukrem pudrem, bądź ozdobić lukrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz