- 2 duże cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajo,
- 500 g mięsa,
- 100 g boczku,
- sól, pieprz,
- 1,5 kg ziemniaków startych,
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych.
Etap 1
Pół kg ziemniaków gotujemy i przepuszczamy przez praskę. 1,5 kg obieramy, myjemy i ścieramy na maszynce o drobnych oczkach. Gdy zetrzemy ziemniaki nakładamy je na ściereczkę, następnie ściskamy aby cała woda z nich wypłynęła. Osuszone ziemniaki wsypujemy do ugotowanych. Powstałą wodę odstawiamy i czekamy aż na dnie osiądzie zawiesina, która wrzucamy do ziemniaków. Dodajemy jajo, sól, pieprz i mieszamy do uzyskania w miarę gęstej masy. Gdy masa jest za rzadka dodajemy trochę mąki ziemniaczanej
Etap 2
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Gdy cebula będzie złota dorzucamy boczek drobno pokrojony i dalej smażymy. Mięso wkładamy do miski, i dorzucamy do niego podsmażoną cebulę i boczek.
Etap 3
Z masy ziemniaczanej formujemy placki wielkości dłoni, na środek nakładamy po łyżeczce mięsa. Następnie szczelnie zawijamy i oprószamy mąką.
Etap 4
Uformowane kartacze wrzucamy do gotującej się wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 15 min, żeby mięso w środku się ugotowało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz