tło

tło

środa, 20 listopada 2013

Orzeszki kruche

Składniki:
Ciasto:
- 250 g margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 jajo,
- 1 żółtko,
- 750 g mąki,
- 100 g kwaśnej śmietany (18%),
-  1/2 łyżeczki sody,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu.


Nadzienie:
- 125 g masła (temp pokojowa), 
- 60 g cukru pudru,
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki mleka w proszku,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- cukier waniliowy.

Etap 1
Wszystkie składniki zagniatamy na gładką i jednolitą masę. Robimy kulki wielkości średniego orzecha włoskiego. Patelnię- formę rozgrzewamy na małym ogniu, następnie nakładamy kulki i zamykamy formę. Smażymy ok 2 min na stronę. 

Etap 2
Masło ucieramy na puszystą masę, następnie powoli dodajemy cukru pudru. Gdy krem będzie dobrze utarty powoli dolewamy mleka. Gdy składniki się połączą dodajemy wanilii i mleko w proszku i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą, można dodać łyżkę kakao. 


Gdy orzechy wystygną wkładamy na środek łyżeczkę kremy i łączymy połówki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz