tło

tło

sobota, 16 listopada 2013

Rogaliki z nadzieniem

Składniki:
- 500 g mąki (2 1/2 szklanki),
- 2 żółtka,
- 250 g masła (temp. pokojowa),
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18% albo jogurtu naturalnego,lub maślanki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- cukier waniliowy.

Etap 1
Zagniatamy wszystkie składniki. I wkładamy do lodówki na godzinę.

Etap 2
Dzielimy ciasto na 3 lub 4 części. Wałkujemy w okrąg. Tniemy ciasto jak pizzę. Z jednej porcji powinno powstać ok 8-10 trójkątów. Przy szerszej części trójkąta nakładamy marmoladę i zwijamy od szerszej części ku węższej. Następnie boki ściskamy ku sobie formułując rogaliki. Powinno powstać ok 40 rogalików.

Pieczemy w temp. ok 170 st.C. ok 15-20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz