- 4 1/4 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 200 g masła,
- 1 cukier waniliowy bądź łyżeczka ekstraktu waniliowego ,
- 2 całe jaja,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki śmietany 12% lub 18%,
- 1/4 łyżeczki soli.
Składniki na nadzienie:
- ok 2,5 kg jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki kaszy manny.
Etap 1
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy, jaja, żółtka, śmietanę, sól i masło. Wszystko kroić nożem, aż do powstania w miarę jednolitej masy. Później szybko zagniatać ręcznie. Włożyć w torebkę i wstawić do zamrażalnika na 20 min.
Etap 2
Jabłka obrać, i pokroić w kawałki lub zetrzeć na tarce. Gotować w garnku aż powstanie jednolita masa lub zostaną małe kawałki ( w zależności co chcemy uzyskać ostatecznie w cieście). Dodać cukier waniliowy i kaszę.
Etap 3
Na blachę o wymiarach ok 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pół ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Następnie wysypać ugotowane jabłka.
W dalszej kolejności rozwałkować ciasto na wielkość blachy i nałożyć na jabłka, albo pokroić w skośne paski i ułożyć wzór.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz