- 500 g makaronu- najlepszy 100% durum np. Pudliszki,
- 50 g pora,
- 50 g fasoli,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 pomidor,
- parę plasterków cukinii,
- ser żółty do posypania.
Sos beszamel:
- mleko,
- mąka,
- masło,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Etap 1
Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i wsypujemy 1/3 makaronu twardego, sypiemy na niego pora, fasolę.
Etap 2
Następnie kroimy boczek w paseczki i podsmażamy na patelni, można dodać szynkę.
Następnie połowę porcji wsypujemy na makaron. Następnie kładziemy plastry cukinii i znów sypiemy 1/3 makaronu, fasolę, por, boczek i kładziemy plastry pomidora (wcześniej sparzony wrzątkiem i obrany ze skóry).
Następnie sypiemy resztką makaronu i zalewamy sosem. Obsypujemy serem żółtym.
Pieczemy 40-45 min w temp. 170 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz