Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajo.
Składniki na nadzienie:
- opakowanie maku z bakaliami lub mak zmielony i namoczony na noc w wodzie, następnie zagotowany z miodem i rodzynkami, aż powstanie gęsta słodka masa makowa.
Etap 1
Drożdże ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i łyżkę maki, mieszamy aż się złączą składniki i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, szczypta soli, wlewamy wyrośnięte drożdże, wbijamy jajo i zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Etap 2
Zagniatamy ponownie po czym wałkujemy na długi prostokąt o szerokości ok 15 cm. Rozkładamy na cieście mieszankę makową po czym rolujemy formując długą roladę.
Przygotowujemy żaroodporną miskę o średnicy ok 30 cm.
Kolejnym etapem jest wysmarowanie miski żaroodpornej masłem, po czym układamy od jednej długości końca skręcając roladę i układając w koło i formułując wieniec.
Piec 30-35 min w temp 185 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz