Składniki:
- 50 ml spirytusu bądź wódki,
- olejek rumowy,
- 10 g masła (2 łyżki),
- 1 kg smalcu ( 4-5 kostek),
- 1 kg mąki tortowej,
- 1/3 opakowania cukru waniliowego,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- jajo,
- 7 żółtek,
- 100 g cukru,
- 100 g drożdży świeżych,
- marmolada,
- szczypta soli.
Etap 1
Drożdże kruszymy i ucieramy z łyżką cukru, następnie dodajemy ciepłe mleko (3/4 szklanki), 6 łyżek mąki. I po wymieszaniu na jednolita masę zostawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia.
Etap 2
Żółtka ucieramy z jajem i resztą cukru i szczyptą soli. Mąkę przesiewamy do dużej miski i wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy masę żółtkową i pozostałe mleko i wlewamy roztopione i ostudzone masło, wyrabiamy. I zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Etap 3
Formujemy kluki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Etap 4
Rozpuszczamy na wolnym ogniu smalec, żeby się nie przypalił i nie rozgrzał za bardzo bo pączki będą się palić a nie smażyć.
Pączki wrzucać na tłuszcz i piec aż patyczek drewniany wetknięty do paczka będzie suchy ( a nie z ciągnącym ciastem, lub mokrym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz