tło

tło

sobota, 16 listopada 2013

Ciasteczka w polewie czekoladowej

Składniki na ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki kakao,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa),
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 duże jaja,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej.

Składniki na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 100 ml śmietany 30%.

Etap 1 
Ciasto:
W mikserze wlewamy maślankę, jaja, olej, wanilię, i miksujemy na wolnych obrotach. W osobnej misce wsypujemy resztę składników suchych i mieszamy. Do miksera z mokrymi składnikami na wolnych obrotach dodajemy suche. Gdy wymiesza się całość, ciasto będzie dość gęste. Parzymy kawę rozpuszczalną z ok 4-5 łyżek kawy i 180 ml wrzątku. Zmniejszamy obroty i wlewamy kawę. Masa będzie bardzo rzadka.
Blacha o wymiarach ok 20x30 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy 30-40 min w 180 st. C, do suchego patyczka.

Etap 2
Polewa:
Nastawiamy garnek z wodą wrzącą, nakładamy na nią miskę z czekoladą w kawałkach, aż się rozpuści. W drugim garnku podgrzewamy śmietanę aż zacznie wrzeć, zestawiamy z ognia i wlewamy do czekolady cały czas mieszając aż połączą się składniki.
Gdy ciasto się upiecze i ostygnie kroimy je w kwadraty i zanurzamy w czekoladzie. Ustawiamy na kratce aby czekolada ściekła z ciastek.



Zdobimy je dowolnie, lub pozostawiamy w samej czekoladzie.

Ja zdobiłam lukrem w kolorach i barwionym kremem maślanym.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz