tło

tło

czwartek, 21 listopada 2013

Ciasto ananasowe (odwrócone)

Składniki:
- 250 g masła (temp pokojowa),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 150 g cukru pudru,
- 30 ml soku z cytryny (świeżo wyciśniętego),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 3 duże jaja (temp pokojowa),
- 1 puszka ananasa,
- parę wydrylowanych wisienek.

Etap 1
Ucieramy masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jaja, mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny i wanilię.


Etap 2 
Nacieramy formę masłem lub łyżką oliwy i obsypujemy mąką. Następnie na dno formy sypiemy 3 łyżki cukru i układamy ananasa. W środki ananasa wkładamy wisienki.




Etap 3
Na ananasy kładziemy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 min w 170 st C. Do suchego patyczka.

Następnie po wyjęciu czekamy pół godziny lub godziny. Odwracamy ciasto. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz