Składniki:
- 500g mąki żytniej,
- 1 kg mąki pszennej,
- 4 łyżki soli,
- 1 szklanka siemienia lnianego,
- 1 szklanka otrąb pszennych,
- 1 szklanka pestek słonecznika,
- 7 szklanek wody,
- zakwas
Etap 1
Zakwas:
Wyjąć z lodówki dodać 4 łyżki mąki, pół szklanki wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Etap 2
Połączyć mąkę z ziarnami, solą i zakwasem a na koniec wodę.
Do słoika po zakwasie wrzucić 3-4 łyżeczki ciasta i wstawić do lodówki (na następny chleb).
Ciasto wyłożyć na 3 blachy i posmarować olejem (lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Chleb wkładać do zimnego piekarnika.
Po włożeniu chleba do blaszek zostawić do wyrośnięcia na 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Piec 1 godz 10 min, w temp 180 st.C. Wyłączyć po tym czasie i zostawić na pół godziny do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz