- 1 1/2 szklanki kaszy manny,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- cynamon,
- 150-200 g masła roślinnego,
- 2 kg świeżych jabłek (nie mogą być ze słoiczka).
Etap 1
Mieszamy w misce sypkie składniki.
Etap 2
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Etap 3
W żaroodpornym naczyniu bądź blaszce o średnicy ok 28 cm, smarujemy masłem i wysypujemy mąką, następnie na dno wysypujemy 1/4 suchych produktów.
Dalej wykładamy 1/3 startych jabłek, następnie znów wysypujemy suche składniki,na mąkę kładziemy pokrojone masło w cienkie plasterki, aby przykryć ok 1/3 powierzchni potem znów jabłka i masło, powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie składniki.
Na wierzchu powinna być warstwa z mąki i wyłożona masłem.
Pieczemy ok 50-60 min w 160-170 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz