tło

tło

wtorek, 11 lutego 2014

Sałatka śledziowa z orzechami

Składniki:
1 opakowanie śledzi korzennych firmy Lisner
(lub około 0,5 kg płatów śledziowych solonych
1 opakowanie przyprawy korzennej)
2 średnie cebule
kilka łyżek majonezu
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
15 orzechów włoskich
10 dkg  sera żółtego

Etap 1
Zakupione śledzie kroimy na cienkie paski - około 1-1,5 cm. Jeżeli nie są to śledzie korzenne wystarczy solone płaty śledziowe włożyć do przyprawy korzennej na około 2 godziny i poczekać aż przejdą smakiem.
Cebulę drobno siekamy, orzechy łuskamy a ser żółty ścieramy na tarce.

Etap 2
Na dno salaterki układamy kolejno:
- śledzie korzenne
- cebulę
- warstwę koncentratu pomidorowego (ok.1 cm)
- warstwę majonezu (ok. 1cm)
- starty ser żółty
- dekoracyjnie orzechy włoskie





-




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz