tło

tło

wtorek, 11 lutego 2014

Jajka faszerowane

Składniki:
10 jajek
6 łyżek majonezu
1 lir spirytusu rektyfikowanego
przyprawa curry
przyprawa czerwona papryka
spożywczy zielony barwnik
sól
pieprz

Etap1
Jajka gotujemy na twardo. Czekamy aż ostygną.
Gdy już je obierzemy kroimy na pół.

Etap 2
Z każdej połówki wyjmujemy żółtka i dzielimy na trzy części.
Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki majonezu, przyprawę curry odrobinę soli i pieprzu.
Do drugiej części również dwie łyżki majonezu, paprykę oraz sól i pieprz.
Do części trzeciej dodajemy dwie łyżki majonezu oraz barwnik zielony spożywczy.
Gdy nie mamy barwnika można użyć szpinaku lub ziół które ubarwią żółtka na zielono.
 Wszystkie trzy dokładnie mieszamy. Ja używałam blendera.

Etap 3
Przy pomocy specjalnego tłoczka i woreczka ze specjalną końcówką nakładam farsz, dzięki temu jajeczka wyglądają bardziej elegancko. Można oczywiście użyć łyżeczki i dowolne nakładać farsz.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz