Ciasto na tartaletki wytrawne:
250g mąki
125g margaryny
1 żółtko
odrobina wody
szczypta soli
Nadzienie
150g pieczarek
15 plasterków salami pepperoni
2 papryczki chilli
3 jajka
100 ml śmietany 18%
pieprz, sól,
przyprawa chilli pieprz cayenne
Etap 1
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej schłodzoną margarynę. Ugniatamy delikatnie dodając następnie sól, wodę oraz żółtko. Ugniatamy aż składniki dobrze się połączą. Gdy zajdzie potrzeba podsypujemy delikatnie mąką. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
Etap 2
W tym czasie możemy przygotować nadzienie do tartaletek. Kroimy salami w paseczki, pieczarki podduszamy delikatnie i papryczki chilli kroimy w cienkie paseczki.
Do miski wbijamy 3 jajka i śmietanę. Dodajemy pieprz, sól oraz chilli pieprz cayenne. Mieszamy składniki.
Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5mm. Układamy w foremki, robimy dziurki widelcem, wysypujemy kilka ziaren grochu na każdą.
Pieczemy w temp. 150stC przez 15 minut.
Gdy się już upieką wkładamy pieczarki, papryczki oraz salami i polewamy masą z jajek i śmietany.
Pieczemy przez 15 minut w temp. 180st C.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz