tło

tło

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Karpatka

Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 125 g masła (pół kostki),
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 5 jaj,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Składniki na krem:
- 2,5 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 4 jaja.

Etap 1
Masło rozpuścić w garnku dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać mąkę i szybko mieszać drewnianą łyżka do powstania jednolitej masy. Wyłączyć ogień. Po przestudzeniu wbijać jaja i proszek i wszystko zmiksować na jednolita masę. Wyłożyć połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200 st C 25-30 min. I tak z drugą częścią ciasta. Pozostawić do ostygnięcia po upieczeniu.






Etap 2
Krem: Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem. Pozostałą część mleka zmiksować z jajami i mąkami. Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć dodać do niego mieszankę jajeczną i energicznie mieszać do powstania budyniu. Następnie dostawić do wystygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę i powoli dodawać zimną masę budyniową. Miksować aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.




Etap 3
Na jeden blat ciasta wyłożyć krem i przykryć go drugim blatem delikatnie docisnąć. Na koniec posypać cukrem pudrem.



Wstawić do lodówki aż krem zgęstnieje.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz