tło

tło

poniedziałek, 17 lutego 2014

Kartacze z boczkiem


Składniki:
2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g kiełbaski podsuszanej
100g boczku
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
sól, pieprz



Etap 1
Ziemniaki obieramy i połowę z nich gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie a połowę ścieramy na tarce z drobnymi oczkami (lub oczywiście używamy robota kuchennego). 
Starte ziemniaki odciskamy z wody, ja używam do tego ściereczki.

Ważne - wodę z ziemniaków zlewamy do szklanki - nie wylewamy jej!

Wodę pozostawiamy na 15 minut i po tym czasie delikatnie wodę wylewamy a pozostałą na dnie mączkę ziemniaczaną dodajemy do masy.

Mieszamy ugotowane ziemniaki, starte ziemniaki oraz mączkę ziemniaczaną. 
Składniki dokładnie mieszamy, dodajemy odrobinę soli i dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
Masa musi być na tyle delikatna aby udało się formować z niej kartacze ale nie za ścisłe.
Dlatego jeżeli zajdzie taka potrzeba proponuję dodać odrobinę mąki pszennej.

Etap 2
Czosnek przeciskam przez praskę i razem z pokrojoną cebulką podsmażam. Dodaję drobno pokrojony boczek oraz kiełbaskę. Podsmażam i pozostawiam do ostygnięcia.

Etap 3
Z masy ziemniaczanej formuję jajowate placki i wkładam farsz po czym dokładnie sklejam aby nic nie wypadło. Kartacze są rodzajem pyz ale mają bardziej podłużny kształt  ważne aby ten kształt zachować.
Gotujemy w osolonej wodzie 7-8 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz