Składniki:
0,5 kg mięsa z szynki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
0,5 kg pomidorów
2 papryczki chilli
małe opakowanie śmietana
Placki:
0,5 szklanki mąki przennej
0,25 mąki kukurydzianek
0,5 szklanki wody
sól
Etap 1
Drobno posiekany czosnek oraz cebulę wrzucamy na patelnię i lekko dusimy. Dodajemy pokrojone mięso w małe paseczki. Mięso proponuję wcześniej zamarynować w przyprawie do kuchni meksykańskiej lub po prostu dodać przyprawy: paprykę czerwoną, paprykę chilli, szczyptę soli, pieprz.
Do mięsa dodaję 3-4 pokrojone pomidory i duszę przez 10 minut.
Na koniec dodaję kukurydzę, czerwoną fasolę i duszę jeszcze przez 5 minut. Przyprawiam solą, pieprzem i papryczką chilli aby dodać ostrości.
Etap 2
-salsa-
Na patelni do grillowania kładę 3 pomidory oraz dwie papryczki chilli. Gdy warzywa będą już miały "ślady" grillowania wrzucam do blendera razem z cebulą oraz ząbkiem czosnku. Miksuję ale dbam aby pozostawały kawałki warzyw inaczej będzie to zwykły sos pomidorowy.
Przed podaniem dodaję soli i pieprzu do smaku.
Etap 3
-placki-
Mąkę wraz z wodą i solą zagniatam aż do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Ciasto dzielę na kilka części i wałkuję na cienkie placki, które następnie wkładam kolejno na patelnię przypiekając lekko z jednej i drugiej strony.
Gotowe placki układam na talerzu i przykrywam ściereczką aby się nie wysuszyły.
Gorący farsz mięsny nakładam na placki i podaję z czerwoną salsą oraz śmietaną do wyboru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz