tło

tło

wtorek, 11 lutego 2014

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (łopatka),
- 100 g sera ementalera,
- 4 sztuki papryki czerwonej 
- 2 sztuki papryki pomarańczowej lub żółtej
- bułka,
- jajo,
- 4 pomidory,
- sól, pieprz,
- oregano, bazylia, tymianek,
- 4-5 łyżek mąki.

Etap 1
Do mięsa mielonego dodać namoczoną bułkę w mleku i jajo. Wszystko dokładnie wymieszać dodać starty ser, posolić, popieprzyć. Uformować pulpeciki.

Etap 2
Na talerz wysypać mąkę i po łyżce oregano, bazylii i tymianku i wymieszać.Obtoczyć pulpeciki w mieszance z mąką i układać na gorącej patelni.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, potem pokroić w kostkę. Na dnie garnka wlać 3-4 łyżki oliwy, pomidory w kostkę, paprykę w większe kawałeczki, resztę soli, pieprzu, oregano, bazylii i tymianku i dusić ok 5 min.

Etap 3
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć pulpety na pomidory, posypać resztą startego sera.
Zapiekać w piekarniku w temp. 180 st C ok 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz