tło

tło

niedziela, 29 grudnia 2013

Placki z buraka cukrowego wg babci

Składniki:
- 1 burak cukrowy,
- 600 g maki pszennej,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.


Etap 1 
Gotujemy buraka w skórce. Ok 2-3 godzin. Gdy burak będzie miękki odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Etap 2
Startą masę buraczaną (ok 3 szklanek) i dodajemy mąkę, proszek i sodę i sól. Zagniatamy aż powstała masa będzie jednolita. Masa powinna być dość gęsta i powinna odchodzić od rąk. Następnie wałkujemy na gruby wałek i tniemy na porcje. Z każdej porcji formujemy placki mniejsze niż dłoń.





Smażymy na większej ilości oleju na wolnym ogniu. Placki powinny smażyć się ok 10 min na złocisty kolor. Inaczej w środku będą przeźroczyste i niewysmażone.
Można je jeść same bądź z dżemem.







8 komentarzy:

  1. Nareszcie przepis na moje ulubiene

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placki robila moja babcia mojemu tacie.. pochodzili oboje z Raciaza (woj. Ciechanowskie)
    Dzieki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięne wspomnienie z dzieciństwa,moja Ukochana Babcia je piekla.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te placki były u nas pieczone na blasze na kuchni Westfalce

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłem ponad 30 lat.pycha.kiedys też babcia na kuchni je piekła.dzis zrobione zostały na patelni

    OdpowiedzUsuń
  6. Za dużo sody. Wyszły sodziaki i nie czuć buraków.

    OdpowiedzUsuń