tło

tło

niedziela, 29 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:
- 500 g startej marchwi,
- pół szklanki ananasa (ok 3 plastrów),
- 2 szklanki cukru,
- 330 ml oleju rzepakowego,
- 3 jaja,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych,
- 1 szklanka rodzynek (nasączonych rumem lub gorącą wodą),

Składniki na krem:
- 350 g sera,
- 250 g masła w temp pokojowej,
- 1 łyżeczka wanilii,
- 0,5 szklanki cukru pudru.

Etap 1 
Ciasto:
W mikserze mieszamy składniki mokre- jaja, olej z cukrem i wanilią aż powstanie jednolita masa. W misce oddzielnie wsypujemy mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól.




Do mokrych składników miksując dodajemy suche. Miksujemy. Gdy powstanie jednolita masa wsypujemy orzechy rozdrobnione, odsączone rodzynki, odsączony ananas w kawałeczkach, startą marchew. Miksujemy jeszcze chwilę. Następnie wylewamy na blachę ok 20 x 30 cm lub 3 blachy okrągłe o średnicy 16 cm.


Pieczemy godzinę w 170 st C.

Etap 2 
Krem:
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy wanilię a gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą powoli dodajemy ser. I dalej miksujemy na jednolitą masę.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz